• Klawisze dostępności
    Przejdź do treści
    Alt
    1
    Mapa witryny
    Alt
    2
    Tekstowa
    Alt
    3
    Wersja kontrastowa
    Alt
    4
    * Na Macu zamiast klawisza Alt używaj Ctrl+Option(⌥)
  • Mapa witryny

Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji Sp. z o.o. ul. Pod Lasem 62, Rybnik

Napisz do nas: pwik@pwik-rybnik.pl

Biuro Obsługi Klienta: (32) 43 28 000

  • Klawisze dostępności
    Przejdź do treści
    Alt
    1
    Mapa witryny
    Alt
    2
    Tekstowa
    Alt
    3
    Wersja kontrastowa
    Alt
    4
    * Na Macu zamiast klawisza Alt używaj Ctrl+Option(⌥)
  • Mapa witryny

Wyniki analiz wody

 

 

 

Wyniki analiz próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej
Miejsce pobrania próbki

Rybnik - Paruszowiec

Rybnik - Popielów

Rybnik - Smolna

Rybnik - Północ

Rybnik - Wielopole Wartości dopuszczalne*

Mikołowska

Niepodległości/
Źródlana

Reymonta

Żużlowa

Gliwicka

           
Symbol KR KR KR

KR

KR
Analiza fizyko-chemiczna
Parametr/jednostka          
Zapach/smak A/A A/A A/A A/A A/A akceptowalny
Przewodność [μS/cm]

221

199 898 305 408 2500
Stężenie jonów wodoru (pH)

7,2

7,1 6,9 7,2 7,3 6,5-9,5
Barwa [mg Pt/l]

1,1

1,3

1,0 1,1 1,9 15
Mętność [NTU] 0,082 0,198 0,298 0,133 0,491 1
Żelazo [μg Fe/l] <30 70 50 <30 60 200
Mangan [μg Mn/l]

<10

<10 <10 <10 12 50

Twardość [mmol Ca+Mg/l]

1,00 NB 3,52 1,01 NB 0,6-5,0
Chlor wolny [mg Cl2/l] NB 0,09 NB NB 0,05 0,3
Amoniak [mg NH4/l]

0,25

<0,04

<0,04

0,29

<0,04 0,5
Azotany [mg NO3/l] NB

NB

NB NB NB 50
Glin [μg Al/l] <50

<50

<50 <50 <50 200
Analiza bakteriologiczna
Bakterie grupy coli w 100 ml próbki [jtk] 0 0 0 0 0 0
Bakterie Escherichia coli w 100 ml próbki [jtk] 0 0 0 0 0 0

Enterokoki kałowe w 100 ml próbki [jtk]

0 0 0 0 0 0
Ogólna liczba bakterii w 22ºC w 1 ml próbki po 72h [jtk] NW NW 2 NW 5 200

 

Opis symboli i odnośników:  
SPC - stały punkt czerpalny 
KR - punkt harmonogramowy 
HY - hydrofornia 
Z - zasilanie - sieć magistralna  
 
jtk - jednostka tworząca kolonię 
NW - nie wykryto 
NB - nie badano 
 
* zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 7 grudnia 2017 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017, poz. 2294)