Kategorie
Wyniki analiz wody
Wyniki analiz próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej | ||||||
Miejsce pobrania próbki |
Rybnik - Popielów |
Rybnik - Centrum |
Rybnik - Kłokocin |
Jejkowice |
Gaszowice | Wartości dopuszczalne* |
Konarskiego |
Rzeczna |
Kłokocińska | Niewiadomska |
Rydułtowska |
||
Symbol | KR | KR | KR |
Z |
SPC | |
Analiza fizyko-chemiczna | ||||||
Parametr/jednostka | ||||||
Zapach/smak | A/A | A/A | A/A | A/A | A/A | akceptowalny |
Przewodność [μS/cm] |
211,7 |
853 | 211 | 199,3 | 159,7 | 2500 |
Stężenie jonów wodoru (pH) |
7,42 |
6,73 | 7,13 | 7,15 | 7,38 | 6,5-9,5 |
Barwa [mg Pt/l] |
1,2 |
<0,2 |
0,9 | 0,4 | 1,2 | 15 |
Mętność [NTU] | 0,20 | 0,29 | 0,51 | 0,16 | 0,29 | 1 |
Żelazo [μg Fe/l] | 80 | 50 | 110 | 70 | 110 | 200 |
Mangan [μg Mn/l] |
17 |
13 | 11 | 11 | 13 | 50 |
Twardość [mmol Ca+Mg/l] |
NB | NB | NB | 1,1 | 1,2 | 0,6-5,0 |
Chlor wolny [mg Cl2/l] | 0,03 | NB | NB | 0,03 | 0,02 | 0,3 |
Amoniak [mg NH4/l] | NB | NB |
NB |
NB |
NB | 0,5 |
Azotany [mg NO3/l] | NB |
32,1 |
NB | NB | 0,05 | 50 |
Glin [μg Al/l] | <50 |
<50 |
<50 | <50 | <50 | 200 |
Analiza bakteriologiczna | ||||||
Bakterie grupy coli w 100 ml próbki [jtk] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Bakterie Escherichia coli w 100 ml próbki [jtk] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki kałowe w 100 ml próbki [jtk] |
0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Ogólna liczba bakterii w 22ºC w 1 ml próbki po 72h [jtk] | NW | 1 | NW | 2 | NW | 200 |
Opis symboli i odnośników:
SPC - stały punkt czerpalny
KR - punkt harmonogramowy
HY - hydrofornia
Z - zasilanie - sieć magistralna
jtk - jednostka tworząca kolonię
NW - nie wykryto
NB - nie badano
* zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dn. 7 grudnia 2017 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017, poz. 2294)