Kategorie
Wyniki analiz wody
Wyniki analiz próbek wody pobranych w ramach kontroli wewnętrznej | ||||||
Miejsce pobrania próbki |
Gotartowice |
Centrum |
Gotartowice |
Jejkowice |
Niedobczyce | Wartość dopuszczalna * |
Gotartowicka/ Jutrzenki |
Skłodowskiej (Wodomat) |
Żorska | Główna |
Zamenhofa |
||
Symbol | KR | KR | KR |
KR |
Z | |
Analiza fizyko-chemiczna | ||||||
Parametr/jednostka | ||||||
Zapach/smak | A/A | A/A | A/A | A/A | A/A | akceptowalny |
Przewodność [μS/cm] |
166 |
596 | 165 | 168 | 160 | 2500 |
Stężenie jonów wodoru (pH) |
7,14 |
6,84 | 7,20 | 7,31 | 7,29 | 6,5-9,5 |
Barwa [mg Pt/l] |
0,5 |
5,1 |
<0,2 | 0,7 | 0,9 | 15 |
Mętność [NTU] | 0,42 | 0,80 | 0,41 | 0,14 | 0,32 | 1 |
Żelazo [μg Fe/l] | 30 | 30 | 90 | 70 | 10 | 200 |
Mangan [μg Mn/l] |
16 |
<10 | <10 | <10 | 21 | 50 |
Twardość [mmol Ca+Mg/l] |
NB | NB | 1,24 | 1,00 | NB | 0,6-5,0 |
Chlor wolny [mg Cl2/l] | 0,1 | 0,008 | NB | 0,12 | 0,06 | 0,3 |
Amoniak [mg NH4/l] | NB | NB |
NB |
<0,04 |
<0,04 | 0,5 |
Azotyny [mg NO2/l] | NB |
NB |
NB | 0,04 | 0,03 | 0,5 |
Glin [μg Al/l] | <50 |
<50 |
<50 | <50 | <50 | 200 |
Analiza bakteriologiczna | ||||||
Bakterie grupy coli w 100 ml próbki [jtk] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Bakterie Escherichia coli w 100 ml próbki [jtk] | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Enterokoki kałowe w 100 ml próbki [jtk] |
0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Ogólna liczba bakterii w 22ºC w 1 ml próbki po 72h [jtk] | 5 | NW | 2 | NW | 5 | 200 |
Opis symboli i odnośników:
SPC - stały punkt czerpalny
KR - punkt harmonogramowy
HY - hydrofornia
Z - zasilanie - sieć magistralna
jtk - jednostka tworząca kolonię
NW - nie wykryto
NB - nie badano
* zgodnie z Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 7 grudnia 2017 w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. 2017, poz. 2294)